LEGO belandt vaker op tweedehands markt

Geplaatst op donderdag 16 november 2023 @ 19:49 , 128 keer bekeken

LEGO belandt vaker op tweedehands markt nu coronapandemie voorbij is

LEGO belandt vaker op tweedehands markt nu coronapandemie voorbij is

Door José Boon nu.nl

Terwijl LEGO-blokjes tijdens de coronapandemie niet aan te slepen waren, worden de steentjes tegenwoordig steeds vaker van de hand gedaan via verkoopsites voor tweedehands spullen. Op veilingsite Catawiki zijn er nog wel LEGO-fans te vinden.

In de eerste negen maanden van 2023 telde Catawiki 40 procent meer LEGO-verkopen dan in dezelfde periode een jaar eerder. Verkopers kunnen hun setjes, dozen en losse steentjes daar aanbieden op een internationale veiling. De hoogste bieder gaat er met de buit vandoor.

Catawiki noemt de steentjes "potentiële investeringsmogelijkheden en zeer gewilde verzamelobjecten". Wel is het belangrijk om een set ongeopend en op een droge en donkere plek te bewaren, raadt een woordvoerder aan. Vooral de themasets zijn in trek, bijvoorbeeld van Star Wars en Harry Potter.

Maar is LEGO echt nog "zeer gewild"? Op Marktplaats komen steeds meer LEGO-advertenties, terwijl de interesse afneemt.

LEGO-fabrikant ziet winst dalen

Het aantal Marktplaats-advertenties met 'LEGO' in de titel steeg met ruim 18 procent tussen 2021 en 2023 in de maanden van januari tot en met oktober. Ondertussen nam het aantal zoekopdrachten naar 'LEGO' af met bijna 15 procent in dezelfde periode. Ook waren er bijna een derde minder zoekopdrachten naar 'LEGO' met een andere term erbij, zoals 'Harry Potter'.

Precieze verkoopcijfers heeft Marktplaats niet, omdat niet elke verkoop op de site zelf wordt geregistreerd. BrickLink, een andere grote marktplaats voor tweedehands LEGO, heeft geen cijfers van het aantal verkopen gedeeld.

De Deense steentjesfabrikant ziet wel dat er minder animo voor het speelgoed is. Tijdens de coronalockdowns van 2021 boekte LEGO een recordomzet door thuiszittende gezinnen die zich verveelden. Pas in de eerste helft van 2023 zakte de winst weer terug naar "normale niveau", liet het bedrijf eerder weten.

Beeld: picture alliance


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan: